Mene takaisin

Ekstraktivismi, vihreä siirtymä ja vaihtoehdot

  • 21.11.2023 17:30 - 19:30
  • Anna Heikkinen, Riikka Karppinen, Sanna Komi, Maija Lassila, Iida Melamies, Inka Musta, Kukka Ranta & Tero Toivanen

Helsingin yliopiston EXALT-tutkimusverkosto järjestää Puistokatu 4:ssä keskustelutilaisuuden vihreästä siirtymästä ja vaihtoehdoista luonnonvarojen ylikulutukselle. Tapahtuma on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita vihreän siirtymän sosiaalisesti ja ekologisesti oikeudenmukaisesta toteutumisesta, vihreän siirtymän globaalia etelää ja arktista aluetta koskevista kysymyksistä, sekä vaihtoehtoisista hyvinvoinnin tavoista ja politiikasta jälkifossiilisessa yhteiskunnassa.

 

Ekstraktivismi, vihreä siirtymä ja vaihtoehdot on Helsingin yliopiston EXALT (Extractivism and Alternatives Initiative) -verkoston järjestämä paneelikeskustelu Puistokatu 4:ssä.

Tutkijat ja aktivistit keskustelevat, mitä vaihtoehtoja luonnonvarojen ylikulutukseen perustuvalle talousjärjestelmälle ja mineraali-intensiivisille vihreän siirtymän ratkaisuille on olemassa. Millainen on aidosti oikeudenmukainen muutos kohti jälkifossiilista yhteiskuntaa paikallisyhteisöjä, tulevia sukupolvia ja koko elonkehää ajatellen? Miten vaihtoehtoja eletään ja tehdään todeksi sekä globaalissa pohjoisessa että etelässä, ja millaista suuntaa ne näyttävät mielekkäästä elämästä, planetaarisissa rajoissa?

Paneelin jälkeen on aikaa yleisökeskustelulle.

TAPAHTUMA ON TÄYNNÄ!

 

Tapahtuman asiantuntijavieraat

  • Anna Heikkinen on globaalin kehitystutkimuksen väitöskirjatutkija Helsingin yliopistossa sekä luonnonvarapolitiikkaan keskittynyt freelancetoimittaja.
  • Riikka Karppinen on sodankyläläinen ympäristövaikuttaja ja poliitikko, joka on toiminut Lapin luonnonvarakysymysten parissa jo 15 vuoden ajan. Karppinen on myös Harvardin yliopiston arktisten asioiden kansainvälisen neuvottelukunnan jäsen.
  • Sanna Komi on väitöskirjatutkija Helsingin yliopiston globaalin kehitystutkimuksen oppiaineessa. Hän tutkii susien suojelua ja siihen liittyviä konflikteja yhteiselon ja poliittisen ekologian  ähtökohdista. Toiselta ammatiltaan hän on muusikko, ja myös KO:MI-nimellä julkaisemassaan musiikissa hän tarkastelee ihmisen ja luonnon välisiä rajapintoja.
  • Maija Lassila on tapahtuman juontaja. Hän on globaalin kehitystutkimuksen väitöskirjatutkija ja Puistokatu 4:n tutkijajäsen, joka on työssään tutkinut malminetsinnän ja kaivoshankkeiden yhteydessä syntyvää vastustusta sekä vaihtoehtoisia tiedon maailmoja Utsjoella ja Sodankylässä.
  • Inka Musta on inarinsaamelainen metsäekologi ja saamelaisaktivisti. Päivätyönään hän työskentelee konsulttina omassa yrityksessään Luontoa Consultingissa, joka tukee yrityksiä niiden vastuullisuustyössä erityisesti luontovaikutuksiin ja biodiversiteettikysymyksiin liittyen.
  • Kukka Ranta työskentelee väitöskirjatutkijana Lapin yliopistolla ja tutkijana Amnestylla Oikeudenmukainen siirtymä Saamenmaalla -hankkeessa.
  • Tero Toivanen on historian ja poliittisen talouden tutkija Helsingin yliopiston tutkijakollegiumissa ja BIOS-tutkimusyksikön perustajajäsen. Työssään hän on keskittynyt historiallisten sekä nykyisten yhteiskunnallisten ja ekologisten murrosten tutkimiseen.