Mene takaisin

Puistokadun ystävä Ajak Majok ja hyvän elämän resepti

Poliitikko-aktivisti Ajak Majok jakaa salaisen reseptinsä hyvän elämän saavuttamiseksi. Ota vinkit haltuun ja nauti alkaneesta keväästä!

Ajak Majok

 

Hyvän elämän resepti à la Ajak Majok

 

Valmistelu

Valmistele ensin työpisteesi ja varmista, että välineesi, eli keho ja mieli ovat kunnossa. Hanki säännöllisen epäsäännöllisesti tietoa siitä, että mitä maailmassa tapahtuu. Hyviä lähteitä ovat globaalit medialähteet kuten Al Jazeera, BBC News World ja vaikkapa The Guardian. Maailman menossa perillä pysyminen on olennaista reseptin toista askelta silmällä pitäen.

 

Pohja

Seuraavaksi vuorossa on valmistella pohja, jonka pääraaka-aine on globaali lähimmäisenrakkaus. Valmistele globaalia lähimmäisenrakkautta tunnustamalla, että hiilidioksidipäästöt eivät katso valtioiden rajoja, vaan ilmastokriisin katastrofaaliset ilmenemismuodot ovat todellisuutta useassa osassa maailmaa tällä hetkellä.  On totta, että satakunta korporaatiota ovat vastuussa noin 70 prosentin päästöosuudesta, mutta meillä kaikilla on osamme tässä. Vaali globaalia lähimmäisenrakkautta luomalla valtiollesi painetta edistää investoinneilla maa, metsä ja vesi-alueiden suojelemista alueilla, joissa ilmastomuutoksen seuraukset ovat jo läsnä. Luo painetta myös inhimillisemmälle pakolaispolitiikalle – tässä kohtaan kansalaisoikeutesi, kuten järjestäytyminen ja äänestäminen ovat olennaisia tekijöitä!

 

Täyte

Think globally, act locally! Seuraavaksi lisää siis reilu loraus paikallista kontekstia ja toimi niillä työkaluilla, jotka ovat kätesi ulottuvilla. Kuuntele alkuperäiskansoja ja ammenna heidän opeistaan. Työkalut luonnon monimuotoisuuden hellimiseen ovat aina olleet käytössä. Ei tarvitse katsoa kuin jotain satoja kilometrejä pohjoista kohti, niin voimme oppia saamelaisilta, jotka ovat pioneereja esimerkiksi Saamenmaan hoidossa. Anna alkuperäiskansoille tilaa ja toimi solidaarisesti. Anna paikallisen kontekstin muhia oikein kunnolla.

 

Kuorrutus

Viimeistele resepti sekoittamalla joukkoon kasa arjen hyviä tekoja: vähäpäästöistä liikkumista, kierrätetyn ostamista, kasvispainoitteista syömistä, vihreää energiaa ja niin edelleen. Anna kaikkien ainesosien hautua samalla kun pidät hauskaa, nautit alkaneesta keväästä ja elät sitä hyvää elämää jota resepti lupaa.

Lopputulosta ei välttämättä heti pääse maistamaan, näkemään ja kuulemaan, mutta emmehän me kuule puunkaan kasvavan, vaan silti se kasvaa!

Maistuiko Ajakin resepti? Ota haltuun Friendly Demonstration -podcastimme tuore jakso, jossa Ajakin lisäksi mukana toimittaja Ina Mikkola ja ympäristövaikuttaja Saara Kankaanrinta!