Puistokatu 4:n viestinnän asiantuntija Joel Haapamäki peräänkuuluttaa yhteisöllisen tekemisen merkitystä ja uskoo viestinnän voimaan Puistokadun äänien moninaistamisessa.
Sellaiselta, joka rakentuisi pikemminkin kollektiivisista kuin yksilöllisistä pyrkimyksistä, ja jossa käsitys tavoittelemisen arvoisesta tulevaisuudesta olisi laajemmin jaettu.
Toivoisin myös, että osaisimme kurkottaa tulevaisuuteen samalla ponnekkuudella kuin millä tapaamme tarrata kiinni menneeseen. Tiedostan tilanteen olevan sikäli kinkkinen, että nykyiset järjestelmämme rakentuvat tulevaisuususkoa rapistavien käytäntöjen varaan. Tavoittelemisen arvoisessa tulevaisuudessa tämä status quo saisikin heilahtaa ihan kunnolla, ja luonnonvarojen kulutus saataisiin suurten, rakenteellisten muutosten myötävaikutuksella globaalisti kestävälle tolalle. Ajattelen, että nykyinen elämäntyylimme vääristää monella tapaa paitsi keskinäisiä suhteitamme myös suhdettamme koko elonkirjoon.
Kaipa tunne hyvästä elämästä rakentuu kumuloituvista merkityksellisyyden kokemuksista. Näitä kokemuksia taas edesauttavat ihmissuhteet, joissa tulee nähdyksi ja jotka perustuvat muullekin kuin keskinäiselle kilpailulle.
Näiden kysymysten taustalla on lisää kysymyksiä, joista olennaisin lienee: mitä järkeä missään on?
Keskustelu tämän planeetan tulevaisuudesta on kokoluokaltaan sellainen, ettei sitä voi typistää käytäväksi yhdessä etelähelsinkiläisessä huvilassa. Hulppeista puitteistaan huolimatta Puistokatu 4:n ajatuksena ei olekaan toimia jonkinlaisena ilmastokeskustelun monoliittina, vaan tarjota matalan kynnyksen mahdollisuuksia ottaa osaa kenties etäiseltä tuntuvaan keskusteluun.
Uskon Puistokatu 4:n palvelevan myös vaihtoehtona internetin keskustelukulttuurin kasvottomalle fragmentaarisuudelle, jota pandemia-aika on voimistanut entisestään. Ottamatta mitään pois virtuaalisilta kohtaamispaikoilta, ajattelen, että tarvitsemme niiden tueksi yhteisöjä, jotka perustuvat fyysisissä tiloissa jaetuille kokemuksille.
Kuten edeltä voi ehkä hahmottaa, suhteeni yhteisöihin on melko optimistinen. On oikein tervetullutta päästä työskentelemään yhteisön rakentajan roolissa.
Toki tehtävään liittyy myös suuri vastuu. Jotta Puistokatu 4 koettaisiin pyrkimystensä mukaisesti kaikille avoimeksi tilaksi, tulee yhteisön rakennusprosessissa ottaa huomioon muutkin kuin keski-ikäistyvät, korkeakoulutetut suomalaiset. Puistokatulaisten joukkoa ei toistaiseksi voi hyvällä tahdollakaan kutsua kovin monimuotoiseksi. On antoisaa päästä vaikuttamaan siihen, millainen yhteisö Puistokadulle aikojen saatossa muodostuu.
Pidän Otto Karvosen Omistuskirjoitus-teoksen röyhkeästä inklusiivisuudesta. Teoksen idea on hyvin sovitettavissa myös Puistokadulle. En ajattele, että Puistokatu 4 on tarkoitettu kenellekään sen enempää kuin jollekin toiselle.
Konseptimme on toistaiseksi tavoittanut erilaisia yhteistyötahoja siinä määrin, ettei heistä tule olemaan pulaa, ja se jos mikä on ihanaa! Toivon kuitenkin, että myös ihmiset, joille tämä kaikki tuntuu vieraalta, löytäisivät mukaan tavalla tai toisella. Tässä houkuttelussa näen viestinnän roolin tietysti hyvin keskeisenä.
Jatka puhumista, lopeta itseruoskinta ja aloita tekeminen, oikeastaan mikä vaan tekeminen.
Puhumisen tärkeyttä ei tarvinne perustella sen enempää. Ajatukset, sanat ja niiden myötä koko minuus kuihtuu, ellei niitä toisinaan vapauta avoimeen vuorovaikutukseen ympäristön kanssa.
Lamaannuttavasta itsekriittisyydestä ja vaikeilusta asioiden mittasuhteiden edessä tietävät jotain kaikki, jotka ovat joskus olleet nuoria. Silläkin uhalla, että kuulostan tsemppihenkisen uusliberaalin irvikuvalta, haluan muistuttaa liiallisen kriittisyyden vaaroista. Itsensä ja muiden kyttäämisen tilalle kannattaa kokeilla välillä armollisuutta.
Myös toiminnalla, on se sitten millaista tahansa, tuntuu olevan itseään ruokkiva ja elämää merkityksellistävä vaikutus. Sen parempi, jos tekemisen saa yhdistettyä jonkinlaiseen sosiaaliseen järjestäytymiseen.
Saiko joku ajatus nyökyttelemään? Oletko eri mieltä? Tule mukaan keskusteluun Puistokadun Instagramissa ja Twitterissä.
Tutustu myös Puistokadun muihin tiimiläisiin, Vesaan, Annaan, Minttuun ja Ninaan!