Mene takaisin

Asuuko sinunkin sisälläsi ystävällinen mielenosoittaja? Päästä se vapauteen!

Olisi ihanaa ja tärkeääkin käydä syvällisiä keskusteluja hyvästä elämästä ja tulevaisuudesta, mutta milloin siihen on oikein aikaa? No nyt, kesälomalla! Puistokadun Friendly Demonstration -keskustelukorteilla kutitat ajatukset ulos.

Friendly Demonstration -keskustelukortit on suunniteltu sinulle, joka haluat kokea toivoa tulevasta ja pysähtyä kuulemaan, mitä läheisesi ajattelevat hyvästä elämästä ja omasta ja maapallon tulevaisuudesta. Kutkuttavaa, eikö!

 

”Tuntuu tosi ihanalta, että omaa suhdetta ympäristöön ja sen muutoksiin saa rauhassa pohtia takertumatta epätäydellisyyteen. Oon keskustelun jälkeen ollut aidosti taas sitoutuneempi ja innostunut ajattelun lisäksi myös toimimaan.”  

– Kirsikka Simberg (Friendly Demonstration Vol. 3)

 

Korttien avulla järjestät ystävällisen mielenilmauksen, eli avoimen keskustelun kavereiden, perheen tai mökkinaapurien kanssa elämästä ekologisen kriisin keskellä. Tavoitteena on kuulla kanssaihmisten ajatuksia, lisätä myötätuntoa ja luoda samalla toivoa tulevaan.

Jos sinunkin sisälläsi asuu ystävällinen mielenosoittaja, kerää porukka kasaan, nappaa matkaan Puistokatu 4:n Friendly Demonstration -keskustelukortit ja anna mennä! 

 

Aloitetaan Friendly Demonstrationin pelisäännöistä

1) Sovi kesto. 45 minuuttia tai tunti on hyvä alku.
2) Kännykät sivuun. Keskittyminen on luksusta.
3) Viritä luottamuksen ilmapiiri. Keskustelun hedelmiä jaetaan vain luvalla.
4) Kuule ja tule kuulluksi. Hyväksytään rönsyily ja erimielisyydet, eikä puhuta päälle.
5) Lopussa kiitos! Ja ehkä jopa kilistys uusille ystävällisille mielenosoittajille!

 

Jos nyökyttelet, jatka eteenpäin

No niin, nyt kun säännöt ovat selvät, on aika mennä asiaan. Seuraavat viisi korttia luovat rungon keskustelulle. Tavoite on, että jokainen keskustelija pääsee pohtimaan rauhassa ääneen kutakin kysymystä. Hyväksytään keskeneräisyys ja se, että ajatukset  kehittyvät keskustelun edetessä.

1. MITEN MÄÄRITTELET HYVÄN ELÄMÄN?
Faktahan on se, että länsimainen elämäntapa on väistämättömän muutoksen edessä. Kulutamme tällä hetkellä neljän maapallon edestä luonnonvaroja. Onneksi meistä jokainen voi pienellä osallaan vaikuttaa. Pohdi hetki, mitä asiat tekevät elämästä hyvää juuri sinulle?

2. MILTÄ NÄYTTÄÄ TAVOITTELEMISEN ARVOINEN TULEVAISUUS?

Laitetaan tulevaisuushattu päähän, vaikka tulevaisuuden visiointi onkin vaikeaa. Minkä asioiden haluaisit säilyvän tästä hetkestä tulevaisuudessa, minkä puolestaan muuttuvan omassa elämässäsi tai maailmassa? Miltä oma tavoittelemisen arvoinen tulevaisuutesi näyttää?

3. MILLAISTA VALTAA SINULLA ON JA MITEN KÄYTÄT SITÄ?

Se, mihin suuntaan tulevaisuus kehittyy, riippuu tänä päivänä valtaa pitävien ihmisten päätöksistä. Meillä kaikilla on enemmän tai vähemmän valtaa vaikuttaa omaan ja toisten elämään tai ympäristöön. Mitä isoa tai pientä valtaa sinulla on? Miten käytät sitä?

4. MIKÄ JUURI TÄLLÄ HETKELLÄ LUO TOIVOA?

Me ihmiset tarvitsemme toivoa, jotta pysymme toimintakykyisenä ja liikkeessä. Mitkä asiat tässä maailmassa tai keskustelussa luovat juuri sinulle toivoa tulevaan? 

5. MIKÄ YKSI ASIA TÄSTÄ KESKUSTELUSTA JÄI ERITYISESTI MIELEEN?

Jäikö joku ajatus surisemaan mieleen? Mistä haluaisit erityisesti kiittää keskustelukumppaneitasi? 

Ja siinä! Kokeile ja ylläty! Halutessasi voit napata kuvan porukastasi ja jakaa keskustelun helmet Instagramissa tai Twitterissä meille joko viestillä @Puistokatu tai tunnisteella #FriendlyDemonstration

 

Entä, jos haluaisitkin vain kuunnella?

Ovatko keskustelukaverit kaukana? Haluaisitko ensin vähän inspiraatiota tai päästä kärpäseksi kattoon? Testasimme kortteja kolmen keskusteluporukan kesken, ja sadan osallistujan edessä nauhoitetut keskustelut olivat jokainen aivan erilaisia ja ihania. Vieraiksi saimme muun muassa Julia Thurénin, Jussi Herlinin ja Kirsikka Simbergin. Laita Friendly Demonstration -podcast aalloille Spotifystä tai Applen Podcast-sovelluksesta.

”Omasta kuplastaan on erittäin tärkeää päästä kurkistamaan ulos, ja kun se tässä tapahtui turvallisesti ja toisiamme kunnioittaen, keskustelusta jäi todella mukava, rauhallinen fiilis (poteroista toiseen huutelu on ihan kammottavaa ja turhaa, sellaiseen osallistumista vältän kaikin keinoin).

Vaikka ajattelisi asiasta (kuten ilmastoasioista) samoin, voi toisen lähtökohdat, taustat, nykytilanne ja tulevat haaveet kuitenkin olla ihan toisenlaisia kuin omat. Silloin myös käytettävissä olevat keinot voivat paljon poiketa toisistaan.

Näitä turvallisia, rakentavia ja hyvän mielen keskusteluita tarvitaan ehdottomasti tässä repaleisessa, sykkivässä ja riitelevässä maailmassa.” – Kaisa Kurittu (Friendly Demonstration Vol. 3)