Mene takaisin

”Voiko sanoilla muuttaa maailmaa?”, kysyy kirjailija Anni Kuu Nupponen Puistokatu 4:n ystäväkirjassa

Anni Kuu Nupponen tiivisti Puistokatu 4:n ystäväkirjaan Helsingin Kirjamessujen kanssa yhteistyössä järjestämme keskustelun kirvoittamia ajatuksia.


TEKSTI: ANNI KUU NUPPONEN

Synnyin vuonna 1981. Olen lapsesta saakka kuunnellut ja seurannut ilmastonmuutoksesta käytävää keskustelua: 1980-luvulla puhuttiin luonnonsuojelusta ja otsonikerroksesta, 90-luvulla keskusteluun nousivat El Nino- ja kasvihuoneilmiöt. 2000-luvulle tultaessa keskiössä ovat olleet niin ilmastonmuutos kuin öljyriippuvuuskin. Lopulta aloimme ilmastonmuutoksen sijaan puhua ilmastokatastrofista.

Olen tuntenut keskustelun äärellä niin vihaa, epäuskoa kuin voimattomuuttakin: miksei kukaan tee asioille mitään?

Oma tapani on ollut jalostaa ärsyyntyminen toiminnaksi ja katsoa, mistä kulmasta monimutkaiseen ilmiöön itse pääsen helpoiten tarttumaan kiinni. Koska olen kirjailija, on toimintani tarinoiden kertomista. Olen kirjoittanut aiemmin dystooppisia romaaneja, mutta uusin tuotantoni menee enemmän utopian sateenvarjon alle.

Haluan tarinoillani näyttää, millainen muutos voisi olla mahdollinen.

 

Kohti osallisuutta

Miten löytää oma vaikuttamisen muoto ilmastokatastrofin laajuuden iskiessä kasvoille?

Yksittäinen ihminen ei voi ratkaista ilmastokatastrofia, ei myöskään yksittäinen toimija. Ratkaisujen on oltava poikkitieteellisiä, mutta myös yhteiskunnan eri tasot läpäiseviä. Siksi on erittäin tärkeää etsiä ja sanoittaa erilaisia osallistumisen muotoja ja tuoda esiin erilaisia keinoja, joilla asiaan voi vaikuttaa.

Osallistumisen tapoja voivat olla yhtä lailla tutkimus kuin aktivismikin, keskustelu ja toiminta. Joku vaikuttaa äänestämällä, toinen osoittamalla mieltä ja kolmas rakentamalla hyönteishotellin omaan pihaan.

Minussa toivoa herättävät myös viime vuosikymmeninä tapahtuneet onnistumiset, niin tieteelliset kuin sellaiset, jotka näkyvät arvoympäristön hitaina muutoksina. Omana elinaikanani otsonikato on saatu pysäytettyä ja otsonikerros on elpymässä. Arvoympäristön muutos puolestaan näkyy konkreettisesti tavassa, jolla kasvisruoasta keskustellaan. Arjen ilmastoteko voi olla niinkin yksinkertainen kuin lihapiirakan vaihtaminen vegaaniseen vihikseen.

 

Voiko sanoilla muuttaa maailmaa?

Ilmastokatastrofi on ihmiskunnan kohtalonkysymys ja lukeutuu siksi sekä kulttuurisesti että sosiologisesti suurten kertomusten joukkoon.

On ehdottoman tärkeää pyrkiä sanoittamaan ilmastonmuutoksen ilmiöitä ja niiden syntyä aktiivisesti sekä tuoda esiin ihmisten toiminnan ja valintojen seurauksen sen sijaan, että kehityskulku esitettäisiin asiana, joka vain tapahtuu.

Työni kirjailijana perustuu sanoihin ja tarinoihin. Kirjoittaessani mietin, mitkä sanat ja ilmaisut kuvaavat parhaiten niin päähenkilön mielenmaisemaa kuin kyseisen tarinan yhteiskuntaa.

Moni romaanini on kummunnut voimattomuudesta ilmastokysymysten äärellä. Aivan yhtä tärkeää on myös sanoittaa onnistumisia, jotta näemme että muutos on mahdollinen.

Kirjallisuuden – ja kaiken muunkin taiteen – voimaa piilee mahdollisuudessa näyttää, millainen yhteiskunta saattaisi olla tulevaisuudessa ja miten muutos saattaisi tapahtua.

Lopetan lainaukseen omasta romaanista Sydänmeri, kohtauksesta, joka kuvaa lähitulevaisuuden yhteiskunnallista muutosta:

”Irtautuminen öljystä oli alkanut, joka katolla oli aurinkopaneelit ja viimeisetkin bensa-asemat muutettu sähköautojen latauspisteiksi. Kului joitakin vuosia, ja aaltopatterit otettiin käyttöön, ruoantuotanto muuttui lähes kokonaan kasvipainotteiseksi ja kaikki liha laitettiinkortille. Ryöstökalastus kiellettiin, kalastusluvat jaettiin kalakantojen suojelun perusteella. Aurinkokennoskootterit ilmestyivät katukuvaan, isoimmatkin valtamerialukset kulkivat vetymoottoreilla. Yhtäkkiä ilmastotutkijoiden ja meribiologien suosituksia oli kuunneltu ja niiden pohjalta oli toimittu.”

Anni Kuu Nupponen osallistui lokakuussa 2023 Puistokatu 4:n ja Helsingin Kirjamessujen järjestämään keskustelutilaisuuteen Kerttu Kotakorven ja Ville Blåfieldin kanssa. Kirjoitus on jalostunut keskustelussa nousseista ajatuksista.