Puistokatu 4:n avajaisnäyttely 14 huonetta avaa talon ovet 8.–21.8. Tervetuloa ennakkotutustumaan näyttelyn teoksiin ja tekijöihin!
Jani Toivola ja Emilia Hernesniemi
Puistokatu 4:n sisääntuloaulan valtaava videoinstallaatio Haastattelu kysyy, miksi osa ihmisistä joutuu jatkuvasti kyseenalaistetuiksi siitä keitä he ovat. Emilia Hernesniemen ja Jani Toivolan teos haastaa katsojan pohtimaan kysymyksiä identiteetistä, kansalaisuudesta ja niiden raja-aidoista.
Teoksen kantava teema on kuitenkin rakkaus — se miten paljon voimaa on ihmisten välisessä keskustelussa, ymmärryksessä ja empatialla kohtaamisessa.
Emilia Hernesniemi on taiteilija, elokuvaohjaaja ja suomalaisen R/H-vaatemerkin toinen perustaja. Jani Toivola on monialainen vaikuttaja, kirjailija, näyttelijä, ohjaaja ja sekä entinen kansanedustaja.
Optimismi kuorruttaa Puistokadun kirjastoa avajaisnäyttelyn ajan. Skidi kirjasto luo toivoa sekä perheen pienimmille että varttuneemmille vieraille. Leikillisen kirjaston teemana on tulevaisuuden merkkihenkilöt ja -teokset — ne, joita tämän päivän ja tulevaisuuden lapset tulevat olemaan ja tekemään. Kirjasto inspiroi ideoimaan ja ihmettelemään asioita yhdessä ja luo toivoa isoille ja pienille.
“Meillä on usein sellainen outo fiilis, että kaikki on mahdollista,” Skidi kirjastosta kerrotaan.
Kurkkaa Skidi kirjastossa myös seinän sisälle aukeavaan lasten Salamajaan! Seikkailupaikka perheen pienimmille jää pysyväksi osaksi Puistokatu 4:n kirjastoa.
Skidit on luova yhteisö, joka uskoo opetuksen, taiteen ja kasvatuksen yhdistämiseen. Konseptin puitteissa on järjestetty muun muassa festareita, risteilyjä, diskoja, näyttelyitä sekä pyöritetty kahvilaa.
Taideyliopiston teatterikorkeakoulun lavastajaopiskelijat
Tietoa jakamalla voidaan saavuttaa toiveikkaampi maailma, viestii Puistokatu 4:n toiseen kerrokseen rakentuva Taideyliopiston lavastajien teos Tiedon juuret. Installaatio koostuu videosta sekä tilaan levittyvistä käytöstä poistuneista elektroniikkalaitteiden johdoista.
“Luonnossa juuret välittävät tietoa, viestejä ja voimaa. Teoksen juuret ovat meille väylä tutkailla yhteistä tiedon jakamista. Ekokriisin kohtaaminen yksilönä tuntuu toivottomalta ja liian suurelta asialta käsiteltäväksi, mutta ryhmänä voimme tukeutua toisiimme ja muuttaa tapojamme”, teoksen tekijät kertovat.
Puistokadun alakerrassa avautuva Puumaja kutsuu rentoutumaan, kuuntelemaan ja vastaanottamaan. Teoksen keskiössä on pesämäinen paikka, johon kävijä voi uppoutua vastaanottamaan metsäistä äänimaisemaa, evoluutiobiologi Aura Raulon videoitua puheenvuoroa sekä luontoon vievää Jonatan Sundströmin videokuvaa. Puumajassa yhdistellään materiaaleja, joita on luotu WAUHAUSin esityksiin vuosien varrella.
“Yksilöllisyytemme rajat vuotavat: olemme aina osa muita ja muuta, riippuvaisia toisten olemassaolosta, eikä tätä olemassaoloamme voi irrottaa ympäristöistämme. Yhteytemme meitä ympäröiviin maisemiin on jatkuva, solutasomme lävistävä, koko elämämme pituinen prosessi,” WAUHAUSin Heidi Soidinsalo kertoo.
WAUHAUS on monitaiteinen taidekollektiivi. Sen ohjelmistoon kuuluu nykyteatteria, esitystaidetta, tanssiteoksia, sosiaalista koreografiaa, konsepteja ja työpajoja
Soil Searchers Collectiven Sen lauluja laulamme -videoinstallaatio sai ensiesityksensä Lux Helsinki -tapahtumassa, ja nyt se ottaa haltuun Puistokatu 4:n ensimmäisen kerroksen neuvottelutilan. 3D-animoitu videoteos johdattelee katsojan toisenlaiseen metsämaisemaan, kokemaan maaperän ja metsän entistä moninaisempana ekosysteeminä.
Minkälaisesta tulevaisuudesta teoksen toteuttajat haaveilevat?
“Unelmoin ihmisen kognitiivisen evoluution harppauksesta, jonka myötä hahmottaisimme kollektiivisesti, kokonaisvaltaisesti ja totuudellisemmin olemisemme syy-seuraussuhteita,” Soil Searchers Collectiven Teemu Lehmusruusu kertoo.
Teoksen työryhmän muodostavat taiteilija-tutkija Teemu Lehmusruusu, 3D-taiteilija Vilja Achté, muusikkoduo Wimme&Rinne, sekä tieteellistä konsultaatiota tarjonneet Jussi Heinonsalo ja Liisa Kulmala.
Toivon seinä on yhteisöllinen toivon teos, joka muodostuu näyttelyn aikana ja johon kuka tahansa avajaisnäyttelyn kävijä voi jättää oman jälkensä.
Tule katsomaan ja jättämään toivon viestisi!
Teemu ”Ukkeli” Keisterin Peppu Monument on teos joka tulee nähdä omin silmin — Puistokadun toisen kerroksen historiallisiin puitteisiin rakentuvan teoksen keskiössä on näyttävä Peppu-patsas. Keisteri kertoo halunneensa tuoda näyttelyyn toivon ja tulevaisuuden teemaa esiin huumorin ja ilon keinoin.
“Kun maailma on sekasorrossa, halusin luoda tilan, jossa voi hetken aikaa nauttia ilosta on maailman kaaoksen keskellä”, Keisteri kertoo.
”Jos minulla olisi yksi supersankarivoima, se olisi saada ihmiset hymyilemään.”
Teemu Keisteri on helsinkiläinen kuvataiteilija ja DJ. Keisteri tunnetaan erityisesti Ukkeli- ja Windows95man -hahmoistaan.
Puistokatu 4:n toiseen kerrokseen kasvavassa Sivuun Ensemblen Silentopiassa kävijät pääsevät omien rituaaliensa kautta rakentamaan teosta, joka tarjoaa tilan kulkea kohti toivoa. Silentopiaan ripustettu muurahaistutkija Unni Pulliaisen runo ja kollektiivinen mandala antavat mahdollisuuden muistaa kadonneita lajeja.
Millaiseen maailmaan kävijä astuu Silentopian äärellä?
”Teos tarjoaa paikan kulkea kohti toivoa muistamalla kadonneita ja hoivaamalla syntyneitä. Silentopia muodostuu ritualistisista teoista, joissa yhden jättämä jälki muodostaa lopulta jaetun kokonaisuuden”, Sivuun Ensemblen Ninni Perko kertoo.
Sivuun Ensemble on vuonna 2011 perustettu helsinkiläinen tanssiteatteri, jonka esityksissä painottuu taidemuotojen välinen dialogi.
Tilan suunnittelu: Ainu Palmu, Ninni Perko ja Alisha Davidow
Äänisuunnittelu: Paavo Malmberg
Muusikot äänisuunnittelussa: Jarmo Saari, Anni Elif, Pauli Lyytinen ja Paavo Malmberg
Helsingin kuvataidelukio, Torkkeli
Follow me (ole niin kiltti) -teoskokonaisuus on syntynyt Helsingin kuvataidelukion opiskelijoiden toimesta keväällä 2022. Eri osasista koostuva, hyvää elämää, maailman tilaa ja tulevaisuuden maailmaa pohtiva teoskokonaisuus ottaa kantaa niin toivoon ja henkisyyteen kuin tuhoon ja pinnallisuuteen. Teoksessa nähdään kierrätysmateriaaleista ja roskista valmistettu alttari.
”Edistä luontosuhdettasi, ole kriittinen, empaattinen ja elä hetki kerrallaan,” kuuluu nuorten taiteilijoiden kehoitus hyvään elämään ekokriisin keskellä.
Teoksen työryhmä: Pihla Elomaa, Jurij Engeström, Mirja Grönqvist, Emma Itäsalmi, Filippa Jonasson, Pauliina Kallio, Ester Kallonen, Sanni Laakso, Milla Laita, Matias Laitinen, Teo Milonoff, Siiri Ojaksela, Susanna Orava, Kissa Koskinen, Ella Saxelin, Liina Sivonen, Oskari Tengvall ja Pihla Toivonen.
Landys Roimolan Floor is Lava -teos tulvii kakkoskerroksen oviaukoista ulos. Hengittävä muovijäteteos on koottu mansikkapeltojen muovijätteestä, ja ottaa kantaa ilmastonmuutokseen, joukkosukupuuttoon ja tulevaisuuden epävarmuuteen.
Roimolan Floor is Lava -sarjan teoksia on nähty useissa näyttelyissä. Jokainen sarjan installaatioista on uniikki, kuten myös Puistokatu 4:n kakkoskerroksen kahteen huoneeseen levittäytyvä teos. Teoksen äänisuunnittelusta vastaa muusikko Noah Kin.
Landys Roimola on kolumbialaissyntyinen kuvataiteilija, joka käsittelee taiteessaan yhteiskunnallisia ja sosiaalisia ongelmia, identiteettiä ja ilmastonmuutosta. Roimolan töitä on nähty yksityis- ja ryhmänäyttelyissä niin Suomessa kuin ulkomailla.
Empatia ja kohtaaminen on keskiössä Enni-Kukka Tuomalan teoksessa. Toisen kerroksen juhlatilan täyttävä, valtava kokemuksellinen teos kutsuu reflektoimaan ja laittaa kävijän ihmiskohtaamisen äärelle.
Empatiaan erikoitunut, kansainvälisen uran tehnyt Tuomala kertoo teoksensa taustalla olevan ajatus empatian vallankumouksesta.
”Kasvava empatiavaje on yksi suurimmista haasteistamme, ja syistä ilmastokriisin takana. Tarvitsemme radikaalin empatian vallankumouksen, ei ainoastaan ihmisten, vaan ihmisten, luonnon ja eri lajien välillä. Teokseni pyrkii muuttamaan empatian abstraktista ja aineettomasta tunteesta konkreettiseksi ja käsin kosketeltavaksi tilaksi, jonka voimme nähdä, tuntea ja johon voimme astua sisään.”
Enni-Kukka Tuomala on Lontoossa asuva, empatiaan erikoistunut taiteilija ja muotoilija. Tuomala on keskittynyt työssään empatian edistämiseen ja tutkimiseen niin yksilön, yhteisöjen kuin yhteiskuntien tasolla.
Puistokatu 4:n vintille rakentunut Veli Studion Kaaoksesta kauneuteen -installaatio tulkitsee tilan sykkivänä, elävänä organismina. Vintille on luotu toivon täyttämä tila, jossa odottava voima keinuu muutoksen reunalla. Puhetta, musiikkia ja valoa yhdistävä teos vaalii toiveikkuutta, empatiaa, kuuntelua ja ymmärrystä.
Teos on kokemuksena kävijälle meditatiivinen — matalataajuuksista musiikkia ja spoken wordia yhdistelevän teoksen äärelle voi levähtää koko kehon ja mielen voimin.
Veli Studio on Lontoossa ja Helsingissä operoiva luova studio ja tuotantoyhtiö, joka toimii liikkuvan kuvan, 3D-animoinnin ja taiteen kentällä. Teoksen työryhmä: Jaako Hurme, Jenni Salonen, Sakke Soini ja Ville Tolvanen.
Planeettamme ennen meitä on kuvataiteilija-kirjailija Rosa Liksomin seinämaalaus, joka on inspiroitunut maasta, vedestä, ilmasta ja tulesta. Puistokatu 4:n porraskäytävän seinille toteutetun seinämaalauksen äärellä kävijä pääsee kohtaamaan kotiplaneettamme erilaisista näkökulmista, yläilmoista kohti maata laskeutuen.
“Tunne itsesi ja muista myös kuolemaa”, Liksom kertoo ohjeekseen hyvään elämään.
Rosa Liksom on kuvataiteilija ja kirjailija, jonka novellikokoelmia ja romaaneja on käännetty kymmenille kielille. Lisäksi Liksom on tehnyt sarjakuvia, maalauksia, elokuvia, näytelmiä ja lastenkirjoja.
///
Maksuton ja esteetön näyttely on avoinna 8.–21.8.2022, joka päivä klo 10–17, paitsi torstaisin 11. ja 18.8, jolloin pidämme näyttelyn auki klo 20 saakka. Sopii koko perheelle!