Mene takaisin

Tieteestä, toivosta ja talon avaamisesta – Puistokatu 4:n kokemusjohtaja Nina Ruotsalainen kertoo elokuun avajaisnäyttelystämme

Puistokatu 4 aukeaa yleisölle, kun 14 huonetta -avajaisnäyttely valtaa talon 8.–21.8. Näyttelyn tekijäporukassa ovat mukana muun muassa Rosa Liksom, Jani Toivola, Emilia Hernesniemi ja W A U H A U S -kollektiivi. Tässä kirjoituksessaan Puistokatu 4:n kokemusjohtaja Nina Ruotsalainen raottaa verhoa tiedettä ja taidetta yhdistelevän näyttelyn edestä.

TEKSTI: NINA RUOTSALAINEN

Puistokatu 4:n remontti on tauonnut ja talomme on viimein valmis käyttöön otettavaksi. Täällä me nyt olemme, kolmella vuosisadalla seisseiden rakenteiden ja pintojen keskellä, miltei tyhjässä talossa, ihmettelemässä valon leikkiä seinillä ja lattioilla.

Seuraavaksi on aika kääntää katseet tämän merkkipaalun juhlistamiseen, eli talon avajaisiin. Vaikka talo on vielä tyhjillään, on meneillään jo paljon sellaista mitä silmä ei näe.

Jokainen talon huoneista on tilapäisesti annettu taiteilijoiden, tutkijoiden, aktivistien tai toimijoiden käyttöön. Saimme mukaan laaja-alaisen joukon tekijöitä lukiolaisista ammattitaiteilijoihin, tutkijoista runoilijoihin ja toimijoista aktivisteihin. Olemme antaneet heille kesän aikaa toteuttaa suunnitelmansa Puistokadulla.

 

14 huonetta -näyttelyn tekijät

 

Nämä tulevaisuuden kuvittelijat on kutsuttu luomaan huoneisiin omia mikrokosmoksiaan, jotka resonoivat toivon, tavoittelemisen arvoisen tulevaisuuden ja planeetan rajoihin mahtuvan hyvän elämän kanssa. 1880-luvulta peräisin oleva talomme toimii herättelevänä taustana nykyaikaisille teoksille.

Pyrkimyksenämme on rakentaa avajaisistamme tapahtuma, joka ei tyydy esittelemään ainoastaan remontoidun talon puitteita vaan myös talossa toimivan hankkeemme sydäntä: toistemme kuuntelua, keskeneräisyyden vaalimista, yhteisön rakentamista ja lohdun löytämistä tieteestä.

Pyysimme tekijöitä pidättäytymään uusista materiaaleista ja vaalimaan jo käytettyä. On siis mahdollista, että olet törmännyt teoksissa käytettäviin materiaaleihin ja elementteihin vaikkapa Helsinki Bienaalissa, April Jazzilla, Mäntän kuvataideviikoilla tai Lux Helsingissä, joissa avajaisnäyttelymme rakentajien teoksia on ollut esillä.

Näyttelyn huoneissa kävellessäsi tulet löytämään itsesi niin pikkuruisista organismeista kuin universumimme kaukaisista kolkista; metsän syvyydestä, rituaaleihin uppoutuneena, luonnon kanssa hengittäen. Leikin ilon ja tarinoiden merkityksen muistaen. Rakkauteen palaten.

Kutsumme sinut mukaan ylittämään kynnyksen ja astumaan sisään avoimin mielin. Tapaat meidät perillä!

Avajaisnäyttely 14 huonetta Puistokadulla 8.–21.8. Näyttely on maksuton ja avoinna joka päivä klo 10–17. Lisätietoa näyttelystä ja esillä olevista teoksista tulossa myöhemmin.