Saako stylisti ja julkkis-podcastin tekijä puhua ilmastosta? Miksi konsultin hyvä elämä löytyy tunturista? Ja miten ilmasto ja avoimet suhteet liittyvät yhteen?
Keskustelu maailman ja ilmaston tilasta liitää helposti ylätasolla, harvojen talousviisaiden tai päättäjien hyppysissä. Harmi vain, että ekologinen kriisi ei pysy yhtä siististi kabineteissa, vaan muuttaa meidän jokaisen elämää. Siksi keskusteluun tarvitaan mahdollisimman monta näkökulmaa. Stylisti ja Tupla-Kääk -podcastin Kirsikka Simberg, vastuullisuusasiantuntija Kaisa Kurittu ja kirjoittaja Riikka Suominen ottivat tällä kertaa haasteen vastaan ja pohtivat satapäisen yleisön edessä rohkeasti kysymyksiä: Miltä tavoittelemisen arvoinen tulevaisuus näyttää minulle? Entä hyvä, planeetan rajoihin mahtuva elämä?
Riikka: “On monia sellaisia keskustelun alueita, puolustuspolitiikka ja talouspolitiikka esimerkiksi, mistä moni vetäytyy, koska he ajattelevat, että tämä on joku aikuisten, usein miesten keskustelu. Mutta ihan jokaisella on oikeus vaatia turvallista ympäristöä ja reilua maailmaa ja tulevaisuutta. Osallistumalla keskusteluun ilman ekonomin titteliä, näytän esimerkkiä, että niin voi tehdä, eikä kukaan lyö pampulla päähän.”
Kirsikka: “Kuulin kun Riikka esitteli itsensä ja sanoi, että “hän tekee kaikkensa ilmaston eteen”. Se tuntuu suurelta sitoumukselta, mutta olisi ihanaa voida sanoa niin. Ehdin itse autuaasti kasvaa ihmiseksi, joka päätyi muotialalle. Sitten ilmastoasiat tulivat tietoisuuteen voimalla, ja ajattelin, apua! Miten voi muuttaa suuntaa. Olen tajunnut, ettei minusta ehkä voi tulla aurinkopaneelien asentajaa, mutta voin olla väli-ihminen ja vaikuttaa omassa yhteisössä.”
Kaisa: “Se, että lyö kauramaidon tai vege-makkaran pöytään avaa yllättävän hyvin keskustelun. Pienet esimerkit voivat vastapuolessa saada ajatuksia liikkeelle siitä, voisiko omaa käytöstä muuttaa. Kun tekee ensin isommat päätökset, pienistä valinnoista ei tule kuormittavia, vaan rutiinia. Sama koskee firmoja, joita autan vastuullisuusasioissa. Kun laitamme mittarit ja ryhdymme seuraamaan jotain asiaa, on käytöstä helpompi muuttaa.
Riikka: Yksilön ekotekoja usein pilkataan, mutta ihmisen omalle psyykelle tekee hyvää olla osa ratkaisua. Sillä on esimerkillinen voima, että yrittää tehdä yksilönä hyviä valintoja. Yhden ihmisen talvipyöräilyn vaikutus Suomen päästöille on mikroskooppinen, mutta se tekee liikenteessä kaikille näkyväksi sen, että talvellakin voi kulkea polkupyörällä. Siksi yritän pitää kauheaa mekkalaa ekoteoista, vaikka niiden absoluuttinen merkitys on pieni.”
Kaisa: “Yritin hetken asua Espoossa ja eihän siitä mitään tullut. Diplomi-insinöörinä olen tottunut laittamaan asiat järjestykseen ja mietin usein mitä hyvä arki on? Se on sitä, että pystyy järjestämään asiansa niin, että voi elää itselle hyvää elämää tänään. Minulle hyvä elämä on sitä, että pääsen polulle tai ladulle kymmenessä minuutissa. Tunturissa voin elää päivittäin hyvää elämää.”
Kirsikka: “Tiivistäisin hyvän elämän kolmeen juttuun, vapaus, rakkaus ja merkityksellisyys. Rakkaus liittyy perheeseen ja kahteen alle kaksivuotiaaseen lapseen. Työssä tuntuu merkitykselliseltä se, että pääsee vaikuttamaan muihinkin kuin itseensä. Voi tietysti kysyä, miten julkkisjuoru-podcast vaikuttaa mihinkään, mutta yllättäen Tupla-Kääk tuo mulle paljon iloa ja huumoria, ja sitä kautta se tuo iloa myös muille. Ja se tuntuu merkitykselliseltä.”
Riikka: “Olen toipunut viimeiset puolitoista vuotta työuupumuksesta. Kun resurssia on hyvin rajallisesti, joutuu miettimään, mitä ehdottomasti haluan jaksaa tehdä ja mitkä on tärkeitä juttuja. Ihmisten väliset keskustelut ja suhteet, ihmisiin nojautuminen on mulle suurin mielihyvän tuoja. Selkein elämänlaatuani nostanut asia on se, että lopetin oletusarvo-elämän, kuuntelin intuitiota ja aloitin avoimen suhteen. Normi on yksi vaihtoehto, mutta asiat voi tehdä myös muulla tavalla.
Katso tai kuuntele tämä mahtava keskustelu kokonaisuudessa Youtubesta.
Haluatko tapahtumakutsut suoraan sähköpostiisi? Tilaa kerran kuukaudessa ilmestyvä Puistokadun Perjantai tästä.