Liki 140 vuotta vanhan talon muuttaminen esteettömäksi ei ollut aivan yksinkertainen tehtävä. Apuna remontissa käytettiin esteettömyyden asiantuntijoita.
Atso Ahosen rullatessa pyörätuolillaan loivaa ramppia kohti Puistokatu 4:n pääsisäänkäyntiä, avautuvat ovet kuin itsestään. Madalletun kynnyksen ylitys onnistuu vaivattomasti ja heti sisäänkäynnillä odottaa hissi, joka vie talon ylempiin kerroksiin.
Vielä alkuvuodesta sitten paikalla oli kaksi vanhaa, raskasta ovea, korkea kynnys ja ahdas tuulikaappi. Pyörätuolin kanssa ei taloon ollut vielä tuolloin asiaa. Sitten talon remonttiin otettiin mukaan esteettömyyskonsultaatiota tarjoava Riesa Consultative, jonka palveluksessa Ahonen on.
Riesaa konsultoitiin joulukuussa 2021, kun talon esteettömyyden edistämisessä oltiin törmätty haasteeseen: sisäänkäynnistä ei saisi esteetöntä pelkästään opasteiden tai perusratkaisujen kanssa. Tuulikaappi oli mitoitettu vanhaan malliin, mikä mahdollisti vähän tilaa muutoksille.
Entistä kiharaisemman tilanteesta teki se, että vanha talo ja sen ulkoasu oli kaupungin suojelema.
“Pitää suitsuttaa puistokatulaisia. Tilaajalla oli selvästi tahtoa tehdä talosta oikeasti esteetön”, Riesan rakennetun ympäristön esteettömyysratkaisuista vastaava Joel Hentunen sanoo.
Riesa tuki pääarkkitehtia ja rakennusurakoitsijaa ratkaisun suunnittelussa. Nyt talon pääovi toimii liiketunnistimella ja tuulikaapista on käynti suoraan hissille, joka rakennettiin talovanhukseen varta vasten remontin yhteydessä. Hissillä pääsee esteettömästi kaikkiin kolmeen kerrokseen sekä kellariin, ja sen napit ovat saavutettavalla korkeudella ja ovet avautuvat kahteen suuntaa
Talon ensimmäisestä kerroksesta löytyvät esteetön WC ja lastenhoitopiste. Lisäksi ensimmäisen kerroksen kirjastossa ja toisen kerroksen salissa on käytössä induktiosilmukka.
Myös talon opasteissa ja kynnysluiskissa on otettu esteettömyysvaatimukset huomioon. Vanhan talon kaikkia kynnyksiä ei voitu madaltaa, joten puusepällä teetettiin mittatilausluiskat esteettömän kulun mahdollistamiseksi.
Esteettömyys ei koske ainoastaan talon alakerrassa käyviä vieraita vaan koko taloa ja myös siellä työskentelyä: liikkuminen pyörätuolilla onnistuu vaivattomasti kaikissa kolmessa kerroksessa ja työpisteillä on säädettävät sähköpöydät.
“Esteettömyys on toteutettu Puistokadulla kokonaisvaltaisesti”, Hentunen ja Ahonen tiivistävät.