Mene takaisin

Puistokatu 4 on täällä! – Neljä huoneentaulua moniääniseen ympäristökeskusteluun

Puistokatu 4 on uusi, turvallinen tila ekologista kriisiä koskevalle keskustelulle. Täällä meillä on mahdollisuus kuulla toisiamme, syventää ymmärrystä ja jakaa oivalluksia, tieteellisiä faktoja unohtamatta. Kiteytimme Puistokatu 4:n tärkeimmät johtotähdet neljäksi huoneentauluksi.

1. Olemme kaikki kytköksissä toisiimme.

Maailma ja sen ilmiöt näyttäytyvät niin monimutkaisina, että ehkä ei edes tee mieli miettiä omaa kytkeytymistä tähän vyyhtiin. Mutta jos hyppäämme kauas ulos avaruuteen ja katsomme mielessämme tätä sinistä kotiplaneettaa, niin on ihan ilmiselvää, miten riippuvaisia olemme tästä planeetasta ja toisistamme. Voimmeko nähdä tämä kytkeytyneisyyden mahdollisuutena uhkan sijaan?

2. Vaalitaan keskeneräisyyttä.

Uskaltaisimmeko me aikuiset myös nähdä itsemme ikuisina oppijoina? Puistokadulla innostutaan uusien “totuuksien” löytämisestä ja hyvinkin erilaisten tulokulmien ristiinpölytyksestä. Samalla kuitenkin varomme visusti julistamasta mitään lopputulosta pysyväksi tai ratkaisua kiveen hakatuksi. Ylläpidämme uteliasta ja ennakkoluulotonta, ikuisesti kehittyvää prosessia.

kuvassa lukee: vaalitaan keskeneräisyyttä

3. Tutkija voi muuttaa maailmaa.

Yksittäinen tieteellinen tutkimus on paras ja tarkin mahdollinen ikkuna tutkittavaan kohteeseen. Sen vuoksi yksittäinen tutkimus harvoin muuttaa maailmaa. Yksittäinen tutkija sen sijaan syntetisoi satoja ja tuhansia tutkimustuloksia päässään ja kykenee sijoittamaan ymmärrystään ympärillä näkemäänsä ja kuulemaansa kontekstiin. Uskomme, että tutkijoiden yhteiskunnallinen aktivoituminen on maailmaa muuttava voima.

4. Kuullaan toistemme todellisuus.

Planeetan ekologinen kriisi koskettaa meitä jokaista, mutta lähtökohtamme, tietopohjamme ja arvomme määrittävät, miten kriisi meille kullekin ilmenee. Jotta voimme hidastaa kuilujen syvenemistä ja siilojen vahvistumista, meidän on opittava kuulemaan erilaisia todellisuuksia. Ymmärrys lisää kuulumisen tunnetta ja luo pohjan yhteisen vision näkemiselle ja toiminnalle.

 

Lopuksi, haluamme lähettää lämpimät kiitokset teille kaikille viisaille ihmisille, joiden kanssa keskustellen Puistokatu 4:n huoneentaulut muotoutuivat ja kirkastuivat. Samalla kutsumme juuri sinut mukaan nyt alkavaan keskusteluun: millaiselta näyttää hyvä ja tavoittelemisen arvoinen tulevaisuus? Ilmoittaudu mukaan tästä.

<3 Anna & Minttu