Mene takaisin

Presidenttiehdokkaat keskustelivat Puistokatu 4:ssä planeetan rajoihin mahtuvasta tulevaisuudesta

Li Andersson, Pekka Haavisto ja Olli Rehn osallistuivat Puistokatu 4:n, RARE Median ja Operaatio Arktiksen järjestämään keskustelutilaisuuteen hyvästä elämästä planeetan rajoissa. 9.1. järjestetty keskustelutilaisuus on katsottavissa kokonaisuudessaan ISTV:stä.

Puistokatu 4:n, Operaatio Arktiksen ja RARE median Puistokatu 4:ssä järjestämään presidenttikeskusteluun kutsuttiin mukaan kaikki ehdokkaat. Kutsuun vastasivat myöntävästi Li Andersson, Pekka Haavisto ja Olli Rehn.

Tilaisuuden moderaattori Ellen Haaslahti kysyi kolmikolta esimerkiksi keinoja siihen, miten Suomessa voidaan edistää vihreää siirtymää sosiaalisesti oikeudenmukaisesti ja mitä he presidenttinä tekisivät sen eteen, että suomalaisten hyvinvointi kasvaa samaan aikaan, kun ylikulutus vähenee.

Katso keskustelu täältä!
 

 

Ympäristöpolitiikasta

Olli Rehn

”Globaalilla tasolla peräänkuulutan hiiliveroa, joka on ekonomistien suosittelema, paras mahdollinen keino tuoda päästöille hinta. Suomi on ollut kansainvälisessä ilmastodiplomatiassa alisuorittaja. Presidenttinä vahvistaisin Suomen panosta ja profiilia.”

Pekka Haavisto

”Presidenttinä tekisin aloitteen valtiopäämiesten ilmastoverkostosta. Presidentti voi myös avata suomalaisinnovaatioille markkinoita maailmalla ja vaikuttaa Suomeen tuleviin investointeihin. Suhtaudun lievän optimisesti vetytaloudeen ja vihreän teräksen valmistukseen.”

Li Andersson

”Pelkään, että tuudittaudumme teknologisten ratkaisujen löytymiseen, jotka poistaisivat tarpeen tehdä välttämättömiä päätöksiä. Päätösten rinnalla voi tutkia teknologisia mahdollisuuksia, mutta ei tule laittaa kaikkia munia samaan koriin. Suomen on oltava johdonmukainen ympäristötoimissa. Sen on näyttävä myös meidän kauppa- ja kehityspolitiikassa.”

 

Arvojohtajuudesta

Li Andersson

”On puolueita ja liikkeitä, jotka vetoavat ihmisten pelkoihin ja käyttävät pessimismiä politiikanteon välineenä. Pidän sitä uhkakuvana intohimoiselle ympäristöpolitiikalle. Itse uskon, että olisimme nykyistä onnellisimpia, jos yhteiskunta- ja talousjärjestelmää muutetaan sellaiseksi, että kulutamme vain sen verran luonnonvaroja mitä meillä on. Yhteiskunnassa tulisi tapahtua muutosta myös arvoissa. Meidän tulisi antaa enemmän arvoa yhteisölle ja vapaa-ajalle sen sijaan että tavoittelisimme materiaalisen kulutuksen lisäämistä.”

Pekka Haavisto

”Aineellisen hyvinvoinnin sijaan pitäisi korostaa henkistä hyvinvointia. Siihen liittyy esimerkiksi kulttuuri. Suomessa on myös olemassa hieno nuukuuden perinne. Tulevaisuuden visossani tavaroita kierrätetään ja käytetään uudelleen yhä enemmän.”

Olli Rehn

”Sukupolvemme koki aikanaan samankaltaista ahdistusta, kun nykynuoret. 80-luvun alkupuolella oli iso pelko ydinsodasta Euroopassa. Minäkin tulin suoraan kertausharjoituksista rauhanmarssille. Kannustan kaikkia ahdistusta kantavia kääntämään sen energiaksi ja toiminnaksi.”

 

Saamelaiskysymyksestä

Pekka Haavisto

”Saamelaisten oman äänen kuuleminen on tärkeää ja Arktisen neuvoston periaatteista tulisi pitää kiinni. Se on tärkeä foorumi, jossa saamelaisten edustus on erittäin tärkeä. Maankäytön suunnittelussa on yhä enemmän kiinnitettävä huomiota, missä on suojeluarvoa ja missä taloudellisesti hyödynnettävät alueet.”

Li Andersson

”On ilmiselvää, että saamelaisten maankäyttöoikeudet tulee huomioida Lapissa. Toisaalta emme voi torjua kaikkia kaivoshankkeita Suomeen, sillä tällöin on vaarana toisenlainen kolonialismi, kun kaivoshankkeita perustetaan globaaliin etelään.”

Olli Rehn

”On tärkeää, että saamelaisten oikeudet ja kulttuurin erityispiirteet otetaan huomioon kaikessa päätöksenteossa. Erityisesti jos puhutaan ekologisesti sensitiivisistä ratkaisuista kuten tuulivoiman rakentamisesta. Siinä saamelaiskulttuurilla on erityispiirteensä kuten poroelinkeino. Ne pitää ottaa huomioon.”