Puistokatu 4:n tutkijat

Puistokatu 4:ssä työskentelee 46 tutkijaa, joiden tutkimustyön ytimessä on ekologisesti kestävän tulevaisuuden rakentaminen. Tutkijat edustavat yli 30 tieteenalaa ja 20 eri yliopistoa tai tutkimuslaitosta. Tutkijajäsenet työskentelevät Puistokatu 4:n kolmannen kerroksen Tiedevintillä.

 

Tutustu tutkijajäseniimme alla!

Einat Amir
Einat Amir, Sosiaalitieteiden tutkijatohtori / Åbo Akademi

”My postdoctoral research is designed to contribute to sustainability transitions by examining the challenges and successful strategies of art-science collaborations that address complex environmental issues, particularly within the context of the Baltic Sea. A key objective is to develop and implement artscience mediation tools to enhance interdisciplinary research processes focused on natural systems.”

 

LinkedIn

Eeva-Lotta Apajalahti
Eeva-Lotta Apajalahti, Yhteiskuntatieteiden ja energiatekniikan apulaisprofessori / LUT-yliopisto

”Pyrin luomaan tutkimuksellani ymmärrystä sosioteknisten järjestelmien sosiaalisesta kestävyydestä. Olen erityisesti kiinnostunut siitä, miten alueelliset yhteisöt ja asukkaat hyötyvät uusiutuvasta energiasta eniten. Energiamurros ei tuota kestävää tulevaisuutta, mikäli toistamme samat virheet kuin muussa teollisuuspolitiikassamme eli unohdamme ihmiset ja yhteisöt, niiden elinvoiman, hyödyt, sekä ympäristön.”

Riina Bhatia
Riina Bhatia, Poliittisen taloustieteen väitöskirjatutkija / Helsingin yliopisto

”Tutkin kasvuun perustumattomia talousmalleja (post-growth), ja sitä millaisia teknologioita niissä käytetään, miten niitä innovoidaan, kuka ne omistavat ja miten ne suhtautuvat innovaatiopolitiikkaan. Olen tutkinut kestävyystransition hallintaa suomalaisessa kuntajohtamisessa ja alkuperäiskansayhteisöissä Ecuadorissa. Tällä hetkellä yritän ymmärtää millaisia organisaatioita, teknologioita ja innovaatioita tarvitsemme luomaan kestävämpää elämää.”

 

www.riinabhatia.fi

Katariina Buure
Katariina Buure, Ympäristötekniikan väitöskirjatutkija / LUT-yliopisto

”Tutkin väitöskirjassani ilmastoteknologioita, kuten hiilidioksidin talteenottoa, hyötykäyttöä ja varastointia (CCUS), sekä akkumateriaaleihin ja materiaalien kierrätykseen liittyviä sosiaalisia vaikutuksia ja sääntelyä. Tutkin sitä, kuinka teknologioita voidaan implementoida kestävällä tavalla (vai voidaanko?) ja mitä pullonkauloja niiden käyttöönotossa on. Tutkimukseni ei keskity ainoastaan ekologiseen kestävyyteen, vaan tarkastelen myös kytkentöjä sosiaalisen kestävyyteen ja systeemitasolla.”

 

LinkedIn

Ilari Ceder
Ilari Ceder, Organisaatioviestinnän väitöskirjatutkija / Tampereen yliopisto

”Tutkin bisnesorganisaatioiden olemassaoloa ja toimintaa perustelevaa purpose-viestintää. Ekologisten ja sosiaalisten kriisien myötä viime vuosina voimakkaasti yleistynyt viestintäilmiö vaatii läpivalaisua ja kriittistäkin näkökulmaa. Lähestyn purpose-viestintää eri sidosryhmien näkökulmista ja analysoin valtarakenteita, joita purpose-viestinnällä ja vastuullisuusviestinnällä tuotetaan ja uusinnetaan.”

 

LinkedIn

Violeta Gutierrez Zamora
Violeta Gutierrez Zamora, Ympäristöpolitiikan tutkijatohtori / LUKE

”My research revolves around natural fibers, specifically bamboo, as a bioeconomic solution for products labeled as sustainable. Bamboo is generally considered more ecologically sustainable than other synthetic and organic materials, and global demand is increasing. My research aims to understand how bamboo’s everyday uses and values are changing in the rural communities that harvest it and the impacts of the so-called bamboo boom.”

Laura Haapio-Kirk
Laura Haapio-Kirk, Antropologian tutkijatohtori / Oxfordin yliopisto

”I am researching how people in Finland find wellbeing amid social, digital, and environmental change, particularly in later life. Through ethnographic fieldwork and artistic methods I explore the link between environmental care and social wellbeing. I will share the results in an exhibition and graphic non-fiction book. My previous research was in Japan and I am the author of Ageing with Smartphones in Japan.”

 

www.laurahaapio-kirk.com

Viola Hakkarainen
Viola Hakkarainen, Kestävyystieteen tutkijatohtori / Helsingin yliopisto

”Työskentelen kaupunkiluonnon monimuotoisuuden ja siihen liittyvien moninaisten arvojen ja arvokonfliktien ymmärtämisen parissa. Lisäksi tutkin ja kehitän luovia ja kehollisia oppimismenetelmiä kestävyyskoulutukseen. Sovellan usein tieteenalojen rajoja ylittävää tutkimusta, fasilitoin työpajoja ja käytän luovia menetelmiä tutkimuksessani.”

Janne Halme
Janne Halme, Teknillisen fysiikan lehtori / Aalto yliopisto

”Kehitän uusia tutkimustapoja ja käytännön ratkaisuja luonnon tarpeet huomioivaan ekologisesti kestävään aurinkoenergian tuotantoon. Tutkimukseni yhdistää fysiikkaa, tekniikkaa, ekologiaa ja taidetta. Se kysyy, miten voisimme suunnitella ja rakentaa energiantuotantojärjestelmiä, jotka edistävät ekologisesti kestävää yhteiseloa ja vuorovaikutusta muiden lajien kanssa.”

Vilma Halonen
Vilma Halonen, Kestävyystieteen väitöskirjatutkija / LUT-yliopisto

”Väitöskirjani käsittelee yksilön roolia kestävyysmurroksessa kulutusperusteisen päästölaskennan avulla. Tutkin yksilöiden kulutusperusteisten päästöjen vähennyspotentiaalia: miten yksilön ja yhteiskunnan toimet vaikuttavat kulutusperusteisiin päästöihin ja minkälaisia valmiuksia yksilöillä on päästöjen vähentämiseen. Vaikka ilmastokriisin ratkaisuja ei voi laittaa vain yksilön vastuulle, haluan tutkimukseni avulla tuoda esiin yksilöiden toimijuuden ja mahdollisuudet kestävämmän tulevaisuuden rakentajina.”

Eeva Houtbeckers
Eeva Houtbeckers, Kestävän yrittäjyyden dosentti / Helsingin yliopisto, yliopistotutkija / Itä-Suomen yliopisto

”Yhteiskuntatieteellisenä ympäristötutkijana ja etnografina edistän ekofeminististä kohtuusajattelua ja -toimintaa oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Työskentelen yliopistotutkijana Transformatiivisen työn hankkeessani, joka tutkii työtä ja toimeentuloa nyky-yhteiskuntia potentiaalisesti muuttavana voimana. Lisäksi olen ollut perustamassa Untame tutkimuskollektiivia, suomalaista yhteiskuntatieteellinen ympäristötutkijoiden yhteistyöverkostoa, joka keskittyy paradigmanmuutoksiin.”

 

LinkedIn

Bluesky

Vuokko Härmä
Vuokko Härmä, Sosiologian erikoistutkija / THL

”Omassa tutkimuksessani pyrin tarkastelemaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia yhteiskuntaan ja hyvinvointiin, sekä tarjoamaan tutkittua tietoa ilmastonmuutokseen liittyvistä asenteista, kokemuksista ja tunteista. Tutkimukselliset kiinnostukseni liittyvät myös siihen, miten käyttäytymistieteellistä tietoa voidaan käyttää ilmastotoimien suunnittelussa ja implementoinnissa.”

Lukas Junghanns
Lukas Junghanns, Insinööritieteiden väitöskirjatutkija / Aalto-yliopisto

”In my research group, we imagine a transformation of our mobility systems with the goal of creating and serving more coherent, ecologically sustainable and resilient, (more than) human-centered communities. The focus of my doctoral research is on the role of bottom-up movements, such as protests or civil disobedience, and how they can steer the desired change. I look at activism and how it helps or can help shape existing planning paradigms.”

 

LinkedIn

Henna Juusola
Henna Juusola, Hallintotieteen tutkijatohtori / Tampereen yliopisto

”Tutkimuksessani selvitän kansainvälisen korkeakoulutuksen ekologista ja sosiaalista (ekososiaalista) kestävyyttä erityisesti eurooppalaisen yliopistoallianssin ja hitaan akateemisen liikkuvuuden näkökulmista. Tutkimuksessani keskeistä on ekososiaalisesti reilun kehityksen stimuloiminen ja sitä kautta planetaarisen hyvinvoinnin edistäminen laajemmin yhteiskunnassa. Sovellan tutkimuksessani etnografiaa ja diskurssianalyysiä.”

 

LinkedIn

Aino Kangaspuro Haaparanta
Aino Kangaspuro Haaparanta, Mediatutkimuksen väitöskirjatutkija / Tampereen yliopisto

”Tutkin, miten journalistista julkisuutta voitaisiin tuottaa planetaaristen rajojen puitteissa. Tutkimuksessani suuntaan huomion journalistisen julkisuustuotannon materiaalisiin ulottuvuuksiin, kuten luonnonvarojen käyttöön, biodiversiteettikatoon, CO2-päästöihin ja erityyppisiin jätteisiin. Olen kiinnostunut siitä, miten journalismia tuottavan media-alan työ-, toiminta- ja tuotantotapojen tulisi muuttua, jotta journalistisesta julkisuustuotannosta tulisi materiaalisesti ympäristökestävää.”

Anni Kärkkäinen
Anni Kärkkäinen, Oikeustieteen väitöskirjatutkija / Itä-Suomen yliopisto

”Väitöskirjassani tutkin ympäristövaikutusten arvioinnin asemaa kestävyysmurroksessa. Väitöskirjan läpileikkaavana teemana on ympäristöä koskevan tiedon ja oikeuden suhde. Tutkimusta ympäristöstä ja ihmistoiminnan vaikutuksista ympäristöön on valtavasti ja se lisääntyy jatkuvasti, mutta ympäristöä koskeva tieto ei sellaisenaan välity oikeudellisiin mekanismeihin.”

 

LinkedIn

Ossi Laaksamo
Ossi Laaksamo, Sosiaalityön väitöskirjatutkija / Jyväskylän yliopisto

”Teen väitöstutkimustani pitkäaikaistyöttömille tarkoitetusta aktivointipalvelusta nimeltä kuntouttava työtoiminta. Tutkin, mitä ekologisia ja sosiaalisia mahdollisuuksia tämän palvelun käytäntöihin kätkeytyy. Samalla pyrin osoittamaan ne tekijät, jotka hidastavat tai estävät ekososiaalisten piirteiden käyttöönottoa ja laajentumista. Näin tutkimukseen liittyy suomalaisen ja laajemmin länsimaalaisen aktivointipolitiikan ja sen tausta-ajatusten ekokriittistä tarkastelua.

Teemu Lehmusruusu
Teemu Lehmusruusu, Taiteellisen tutkimuksen väitöskirjatutkija / Aalto-yliopisto

”Teen taiteellista tutkimusta ihmisen maa- ja maisemasuhteesta regeneratiivisen ajattelun ja praktiikoiden kontekstissa. Tutkimus pohjautuu dialogiseen kenttätyöhön uudistavan maanviljelyn harjoittajien sekä maaperä- ja ilmastotutkijoiden kanssa. Lähestyn aihepiiriä taiteellisen työskentelyn, havainnon tutkimisen ja ympäristöestetiikan kautta. Pohdin myös taidehistoriallista jatkumoa maataiteesta nykyhetken regeneratiivisen taiteen muotoihin.”

Teemu Loikkanen
Teemu Loikkanen, Sosiologian väitöskirjatutkija / Lapin yliopisto

Kiertotalous on yksi keskeisistä siirtymistä, joiden kautta yhteiskuntaa pyritään ohjaamaan ekologisesti kestävämpään suuntaan. Sosiologina olen erityisen kiinnostunut kansalaisten roolista tässä murroksessa. Tutkin etenkin sitä, millaisia kansalaisia kiertotalous tarvitsee toimiakseen: mitä meiltä odotetaan kansalaisina, jotta siirtymä olisi mahdollinen.”

 

LinkedIn

Emma Luoma
Emma Luoma, Ympäristöpolitiikan väitöskirjatutkija / Itä-Suomen yliopisto

 ”Monimutkaiset ja ristiriitoja synnyttävät ympäristöongelmat vaativat yhteiskunnan eri toimijoilta kykyä tehdä yhteistä ongelmanratkaisua eli yhteistoiminnallista kapasiteettia. Väitöskirjatutkimukseni tavoitteena on lisätä ymmärrystä siitä, mitä tällainen kapasiteetti on sekä missä ja miten se kehittyy käytännössä. Tutkimusaineistoni koostuu prosesseista, joissa on onnistuttu ratkomaan erittäinkin haastavia tilanteita.”

 

LinkedIn

Linda Majander
Linda Majander, Sosiaalityön väitöskirjatutkija / Jyväskylän yliopisto

”Tutkin väitöskirjassani kriittisesti sitä, millaista vallitsevaa ideologiaa nykyinen korkeakoulutus tuottaa ja ylläpitää. Mitä pidetään normaalina ja tavoiteltavana elämäntapana? Mikä vaikutus elämäntavallamme on globaaleihin ekokriiseihin ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen? Olen myös projektitutkija planetaarisen hyvinvoinnin hankkeessa, minkä kautta tarkastelen sitä, miten hyvinvointikäsityksen päivittäminen voisi edistää kestävyysmurrosta.”

Erkki Mervaala
Erkki Mervaala, Viestintätieteiden väitöskirjatutkija / Helsingin yliopisto

“Tutkin ilmastonmuutoksen ja talouskasvun representaatioita mediassa sekä analysoin niiden keskinäistä suhdetta tekoälytyökalujen avulla. Haluaisin vaikuttaa yhteiskuntaan paljastamalla narratiiveja ja mahdollisia ajatusvinoumia, joita keskusteluissa ilmasto-talous-akselilla julkisuudessa esiintyy. Toivon voivani auttaa Puistokatu 4:n yhteisöä ainakin koneoppimiseen ja tekoälyyn liittyvien tutkimustapojen käyttöönotossa ja hyödyntämisessä em. teemoihin liittyen.”

Henri Nevalainen
Henri Nevalainen, Sosiaalipsykologian väitöskirjatutkija / Tampereen yliopisto

”Olen tutkimuksessani kiinnostunut uhkaavista vuorovaikutuskokemuksista ja niistä kertomiseen liittyvistä haasteista ja dilemmoista. Uhan kokemus on vuorovaikutuksessa keskeinen tekijä, joka estää ihmisiä ottamasta sosiaalisia riskejä, kuten kertomasta huolistaan, ehdottamasta uusia ratkaisuja tai haastamasta olemassa olevia käytäntöjä. Yksi tutkimukseni keskeisimmistä tavoitteista on luoda tasa-arvoisempia kerronnan mahdollisuuksia, jotta ekologisen kestävyyden kannalta tärkeät äänet pääsisivät kuuluviin.”

Sonja Nielsen
Sonja Nielsen, Kestävyystieteen väitöskirjatutkija / Aalto-yliopisto

”Ekologisesti kestävämmän tulevaisuuden rakentaminen edellyttää tiedon yhteistuotantoa, jossa yhteiskunnan eri toimijat tuottavat yhdessä tietoa ja ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin. Tutkin väitöskirjassani tiedon yhteistuotannon menetelmien hyödyntämistä ympäristöpolitiikassa, käyttäen tapausesimerkkinä Murrosareena-menetelmää. Haluan auttaa ymmärtämään, miten nämä menetelmät luovat yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja miten ne kytkeytyvät osaksi ympäristöpolitiikan prosesseja.”

Daniela Nousiainen
Daniela Nousiainen, Metsätieteen väitöskirjatutkija / Itä-Suomen yliopisto

”Forests are more than just trees—they’re places of shared interest, debate, and sometimes, conflict. My research focuses on forest governance, with a special interest in disputes over forest use. I analyze characteristics and possible patterns in forest conflicts. Right now, I’m exploring bridging topics that could connect different perspectives in the EU’s forest bioenergy discussions. I believe that dialogue is key to balancing nature, people, and policy for a more sustainable future.”

Tina Nyfors
Tina Nyfors, Kestävyystieteen väitöskirjatutkija / Helsingin yliopisto

”Tutkin kohtuusnäkökulmaa päätöksenteossa ja sitä, miten kohtuus käsitteenä ymmärretään ympäristöliikkeessä, Kohtuusliikkeen aktiivien keskuudessa. Tutkimukseni keskiössä on ’alhaalta ylöspäin’ ja ’ylhäältä alas’ suuntautuvien lähestymistapojen vuorovaikutus.”

Lasse Peltonen
Lasse Peltonen, Ympäristöpolitiikan professori / Itä-Suomen yliopisto

“Tutkin ympäristökonflikteja ja konfliktinratkaisua. Ajankohtaisena teemanani ovat ns. vihreän siirtymän jännitteet ja konfliktit. Konfliktinratkaisun ohella pidän tärkeänä konfliktien ennakointia ja yhteistoiminnallisten menettelytapojen kehittämistä kompleksisiin kestävyyshaasteisiin. Työni vaikuttaa myös Akordi Oy:n toimeksiantojen ja interventioiden kautta.”

Miina Porkka
Miina Porkka, Ympäristötieteiden apulaisprofessori / Itä-Suomen yliopisto

”Tutkin ihmisen ja makean veden suhdetta, erityisesti veteen liittyvien kestävyyshaasteiden globaaleja ulottuvuuksia. Haluaisin, että tutkimukseni avaisi uusia näkökulmia suhtautumisessamme veteen ja tapoihin joilla olemme vuorovaikutuksessa veden kanssa: että vesi nähtäisiin kriittisenä osana koko planeettamme laajuista järjestelmää, eikä vain paikallisena tai alueellisena resurssina, ja että tiedostaisimme, kuinka merkittävästi muokkaamme veden kiertokulkua ja siten myös maapallon tilaa sääteleviä prosesseja.”

 

LinkedIn

Olli Pyyhtinen
Olli Pyyhtinen, sosiologian Professori / Tampereen yliopisto

”Jäte on yksi merkittävimmistä ympäristöongelmista. Jotta kestävämpi tulevaisuus olisi mahdollinen, tarvitaan tietoa niin jätevirroista ja niiden hillitsemisestä, jätehallinnan ongelmakohdista kuin tavoista elää jätteen kanssa. Tuotan sitä johtamissani hankkeissa WasteMatters (ERC CoG, 2022–2027) ja DECAY (Suomen Akatemia, 2022–2026), joissa tutkimusryhmäni kanssa tarkastelemme jätettä yhteiskuntaa muovaavana tekijänä täynnä riskejä ja mahdollisuuksia.”

Taneli Rajala
Taneli Rajala, Kestävyystieteen väitöskirjatutkija / Helsingin yliopisto

”Tutkin arjen kemikalisoitumista hiipivänä kriisinä. Tutkimukseni analysoi kriittisesti kansallisen kemikaalihallinnan suuntaa ja dynamiikkaa uudistuvan EU-sääntelyn alla. Taustani kemistinä on ohjannut mielenkiintoni ongelmakenttään, jota tieteen, teknologian ja politiikan yhteispeli uurtaa tietynlaiseksi. Näitä institutionaalisia uurteita tarkastelemalla käy ilmi, millä tavalla käsityksiä kemikaaleista olisi syytä ja mahdollista päivittää yhteiskunnan eri tasoilla.”

 

@LinkedIn

Alisa Rannikko
Alisa Rannikko, Sosiaalipolitiikan väitöskirjatutkija / Tampereen yliopisto

”Tutkimukseni kiinnittyy ekososiaalipolitiikkaan ja kohtuuteen kestävän hyvinvoinnin mahdollistamiseksi. Tarkastelen väitöskirjassani, miten kulutuksemme voidaan pienentää kestävälle tasolle, reilusti ja hyväksyttävästi. Aineistona minulla on Suomessa toteutettu kyselytutkimus ja kotitalouksien haastatteluja. Olen myös tutkijana MERGE ja MAPS Horisontti-hankkeissa, joissa tutkitaan politiikkakeinoja, mittareita ja malleja kestävään hyvinvointiin ja kasvun jälkeiseen talouteen.”

Megan Resler
Megan Resler, Postdoctoral researcher in Agroecology / University of Berkeley

”I study the social and political dimensions of sustainable food system transformation. My current theme is farm to school, where I investigate opportunities for leveraging the institutional buying power of US public school districts to shift funding for school meals away from conventional food supply chains towards local, values-based supply chains. I am keen to work with the theme of farm to institution procurement (i.e., hospitals, corrections facilities) more broadly, also within the Nordic context.”

Sanja Riikonen
Sanja Riikonen, Farmasian väitöskirjatutkija / Itä-Suomen yliopisto

”Tutkimustyöni tarkastelee lääkealan ekologista kestävyyttä ja alalla toimivien tahojen mahdollisuuksia vihreään siirtymään EU:ssa meneillään olevien lainsäädännöllisten muutosten ohjauksessa ja paineessa. Lääkealaan liittyy sekä luonnon monimuotoisuutta vähentäviä vaikutuksia (ympäristöön päätyvät lääkejäämät) että ilmastovaikutuksia (lääketuotanto ja pitkät jakeluketjut yms.). Ekologisesti kestävän tulevaisuuden saavuttamiseen tarvitaan vihreää siirtymää myös lääkealalla.”

Heini-Emilia Saari
Heini-Emilia Saari, Maantieteen ja arkkitehtuurin väitöskirjatutkija / London School of Economics (LSE)

”Väitöskirjassani tutkin puuta kestävän yhteiskunnan rakennusaineena. Puurakentaminen tekee konkreettisesti näkyväksi, kuinka tulevaisuuden ‘vihreä’ ja ‘kestävä’ kaupunki kytkeytyy lähtemättömästi maaseudun luonnonvaroihin, tietoon, teollisuuteen ja työvoimaan. Väitöskirja haastaa ja monipuolistaa käsityksiä kestävän ja nykyistä oikeudenmukaisemman yhteiskunnan rakentamisesta.”

 

LinkedIn

Aki Saariaho
Aki Saariaho, Kulttuuripsykologian väitöskirjatutkija / Neuchatelin ylipisto & Itä-Suomen yliopisto

”Väitöskirjatutkimukseni tutkii suomalaisia metsiä utopistisen mielikuvituksen kautta, johon sisältyy tiedettä, tekoälyä, taidetta, tunteita ja kansalaisaktivismia. Tutkimus haastaa vallitsevat talouden narratiivit ja nostaa metsän ekosysteeminä esiin. Tutkimuksessa keskitytään tekoälyn avulla tuotettuun tekstiin, jota tutkimukseen osallistuvat lukiolaiset kirjoittavat. Tutkimuksen juuret ovat mielikuvitus- ja utopiatutkimuksessa, ja etenkin sosiokulttuurisessa sekä syväekologisessa perinteessä.”

Kirsi Salonen
Kirsi Salonen, Johtamisen väitöskirjatutkija / LUT-yliopisto & Maastrichtin yliopisto

”Väitöskirjani pureutuu siihen, millaisia strategioita yritykset voivat käyttää, jotta niiden toiminta paitsi minimoisi haittoja luonnolle ja ihmiselle, myös loisi sosiaalisille ja ympäristön järjestelmille kykyä elpyä ja kukoistaa. Toisaalta kysyn, mitä esteitä tai kannustimia tällaisen uudistavan – tai regeneratiivisen – liiketoiminnan tiellä on. Vielä muotoaan hakeva keskustelu regeneratiivisuudesta pohjautuu systeemiseen ajatteluun ja näkee ihmisen vahvasti osana luontoa.”

Juni Sinkkonen
Juni Sinkkonen, Psykologian väitöskirjatutkija / Itä-Suomen yliopisto

”Olen väitöskirjatutkija Sustainability transformations (Sustra) -tohtorikoulutuspilotissa. Tutkimuksessani tarkastelen psykologien näkemyksiä kestävyysmurroksesta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Tutkimukseni keskeinen tavoite on hahmotella myös planetaarisen psykologian kehystä.”

 

LinkedIn

Oskari Sivula
Oskari Sivula, Filosofian väitöskirjatutkija / Turun yliopisto

”Olen ympäristö-, avaruus, ja sukupolvietiikkaan erikoistunut väitöskirjatutkija ja tutkin väitöskirjassani avaruuteen liittyviä ympäristöeettisiä kysymyksiä. Avaruustoiminnan lisääntyessä on tärkeää pohtia tekojemme vaikutuksia myös maapallon ulkopuolella. Kestävän tulevaisuuden rakentamista ei voida enää rajoittaa planeettamme rajojen sisälle, vaan on myös pohdittava ihmiskunnan kosmista jalanjälkeä.”

 

Bluesky

Pihla Soinnunmaa
Pihla Soinnunmaa, Kestävyystieteen väitöskirjatutkija / Helsingin yliopisto

”Tutkin, miten länsimaisen kasvatuksen ihmiskeskeisyyttä voitaisiin purkaa, ja miten kasvatus voisi välittää elämäkeskeisempää maailmankuvaa, jossa ihminen systeemeineen nähdään osana luontoa. Ihmiskeskeistä, ihmisen luonnosta erottavaa länsimaista maailmankuvaa pidetään yhtenä planetaarisen monikriisin juurisyistä. Tutkimuksellani pyrin osallistumaan tämän kriisiä ylläpitävän maailmankuvan muuttamiseen kasvatuksen kautta.”

 

LinkedIn

Lotta Staffans
Lotta Staffans, Kestävyystutkimuksen väitöskirjatutkija / LUT-yliopisto

”Minua kiinnostaa kasvava taloudellinen eriarvoisuus ja sen kytkökset ekologiseen kriisiin. Tutkin väitöskirjassani sitä, miten markkinoiden keskittyminen vaikuttaa vallan ja vaurauden kasautumiseen. Tarkastelen erityisesti julkisen sektorin roolia tässä kehityksessä sekä mekanismeja, joilla taloutta voitaisiin ohjata kestävään suuntaan. Juuri nyt tarkastelen kaupunkisuunnittelua ja tarkemmin Helsingin lähiöiden ostariuudistuksia ja niiden vaikutuksia ostareiden omistussuhteisiin.”

 

LinkedIn

Pasi Takkinen
Pasi Takkinen, Kasvatusfilosofian väitöskirjatutkija / Tampereen yliopisto

”Tutkin väitöskirjassani kestävyydenjälkeisyyden (post-sustainability) ja kestävän teknologiasuhteen kysymyksiä. Jatkan väitöskirjaohjaajani Veli-Matti Värrin avaamasta problematiikasta ’Kasvatus ekokriisin aikakaudella’ (2018).”

Miia Toikka
Miia Toikka, Hallintotieteen väitöskirjatutkija / Vaasan yliopisto

”Väitöstutkimukseni käsittelee kestävyystoimijuutta oikeusjärjestelmässä. Jotta ekologisesti kestävä tulevaisuus olisi mahdollinen, tarvitaan lainsäädännön rinnalla myös syvällisempää muutosta oikeusjärjestelmän periaatteissa. Olen kiinnostunut ympäristölainsäädännön valmisteluun ja tulkintaan osallistuvien ihmisten kokemuksista, koska ne auttavat ymmärtämään toimijuuden ja muutoksen mahdollisuuksia ja rajoitteita kompleksisessa systeemissä.”

 

LinkedIn

Mikko Vesterinen
Mikko Vesterinen, Politiikan tutkimuksen väitöskirjatutkija / Tampereen yliopisto

”Väitöskirjassani tutkin puolueiden tavoitteita ja poliittisia ristiriitoja Helsingin, Tampereen ja Oulun kaupunkisuunnittelussa. Tutkimuksessani tarkastelen muun muassa sitä, miten puolueet vastaavat kaupunkisuunnittelulla ilmastonmuutoksen, luontokadon ja kaupunginosien segregaation aiheuttamiin haasteisiin. Kaupunkisuunnittelulla on tässä keskeinen rooli, sillä se mahdollistaa ekologisesti ja sosiaalisesti kestävän kaupungin kehittämisen.”

 

www.mikkovesterinen.net

Vili Virkki
Vili Virkki, Ympäristötieteiden tutkijatohtori / Itä-Suomen yliopisto

”Tutkin veden kiertokulkua, sen merkitystä maapallojärjestelmän toiminnassa ja keskinäisriippuvuuksia paikallisten ja maailmanlaajuisten vesivarojen muutosten välillä. Kartoitan vesivarojen muutoksia käyttäen maailmanlaajuista dataa ja yhdistän tämän Suomen kontekstiin analysoimalla fyysisiä ja virtuaalisia vesivirtoja Suomeen ja Suomesta. Toivon, että tutkimukseni tuottaisi entistä kokonaisvaltaisempaa tietoa siitä, miten muokkaamme elintärkeää veden kiertokulkua ja miten se vaikuttaa meihin.”

Katri Weckroth
Katri Weckroth, Markkinoinnin väitöskirjatutkija / Tampereen yliopisto

”Kulutustutkimuksen väitöskirjassani pureudun ekologisesti kestävän ruoankulutuksen sosiokulttuuriseen ulottuvuuteen. Olen kiinnostunut arjen ruokakäytänteistä ja niiden muutoksesta kohti paitsi lihankulutuksen vähentämistä, myös planeetan rajoihin mahtuvaa elämäntapaa. Hyödynnän erilaisia laadullisia menetelmiä sekä kriittistä otetta, ja analysoin ruoankulutusta päivittäistavarakaupan markkinoinnin sekä kansalaisyhteiskunnan toiminnan näkökulmasta.”

Sonja Åman
Sonja Åman, Kestävyystieteen tutkijatohtori / Oslon yliopisto

”Johdan tutkimusprojektia, joka pyrkii ymmärtämään, kuinka norjalaisen silakan muuttuvat vaellusreitit haastavat nykyisiä ympäristöhallinnon raameja ja vaikuttavat silakan varassa oleviin elinkeinoihin. Tämän tapaustutkimuksen kautta tutkimukseni kysyy laajemmin mitä arktisten alueiden jatkuvasti muuttuvat ympäristösuhteet voivat kertoa ilmastoresilienssistä ja monilajisista keskinäisistä riippuvuussuhteista.”

Puistokatu 4:n tutkija-alumnit
Hanna-Kaisa Alanen
Hanna-Kaisa Alanen, Kognitiotieteen väitöskirjatutkija, Vaasan yliopisto ja Jyväskylän yliopisto
Vaula Berg
Vaula Berg, Johtamisen ja organisoinnin väitöskirjatutkija, Turun kauppakorkeakoulu
BIODIFUL-tutkimusryhmä
BIODIFUL-tutkimusryhmä
Otto Bruun
Otto Bruun, Ympäristöoikeuden väitöskirjatutkija, Itä-Suomen yliopisto
Katja Enberg
Katja Enberg, Professori, Helsingin yliopisto ja Bergenin yliopisto
Mikaela Grotenfelt
Mikaela Grotenfelt, Väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto
Oscar Hartman Davies
Oscar Hartman Davies, Väitöskirjatutkija, Oxfordin yliopisto
Johanna Hedman
Johanna Hedman, Väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto ja Tampereen yliopisto
Johanna Hyrkäs
Johanna Hyrkäs, Väitöskirjatutkija, Aalto yliopisto
Elsi Hyttinen
Elsi Hyttinen, Kirjallisuudentutkimuksen dosentti, Turun yliopisto
Johanna Jämsä
Johanna Jämsä, Väitöskirjatutkija, Turun yliopisto
Lotta Kaila
Lotta Kaila, Väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto
Sanna Karhu
Sanna Karhu, Sukupuolentutkimuksen tutkijatohtori, Helsingin yliopisto 
Sarah Kilpeläinen
Sarah Kilpeläinen, Kansainvälisen politiikan tutkijatohtori, Tampereen yliopisto
Katri Koivuneva
Katri Koivuneva, Väitöskirjatutkija, Lapin yliopisto
Roni Lappalainen
Roni Lappalainen, Väitöskirjatutkija, Jyväskylän yliopisto
Maija Lassila
Maija Lassila, Globaalin kehitystutkimuksen tutkijatohtori, Helsingin yliopisto & HELSUS
Annina Lattu
Annina Lattu, Väitöskirjatutkija, Tampereen yliopisto & Peking University
Pauliina Latvala-Harvilahti
Pauliina Latvala-Harvilahti

”Keskityn ekologista kestävyyttä edistävän tulevaisuusajattelun ja -toimijuuden vahvistamiseen. Hyödynnän tutkijan laajaa ammattitaitoani kulttuuriperinnöstä ja kulttuurisista merkityksistä sekä kokemustani kouluttajan, valmentajan, puhujan, konsultin ja fasilitaattorin tehtävistä planetaarisiin rajoihin asettuvan hyvän elämän edistämiseen. Olen mielelläni apuna myös organisaatioiden sidosryhmätyössä, hankehakemusten kirkastamisessa ja -viestinnässä.”

 

LinkedIn

Sanna Lehtinen
Sanna Lehtinen, Väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto
Salla Mikkonen
Salla Mikkonen, Post doc -tutkija, Tampereen yliopisto
Linda Mustajärvi
Linda Mustajärvi, Väitöskirjatutkija, Jyväskylän yliopisto
Mikael Nurminen
Mikael Nurminen, Markkinoinnin väitöskirjatutkija, Tampereen yliopisto
Alma Onali
Alma Onali, Väitöskirjatutkija, Tampereen yliopisto
Hanna Paulomäki
Hanna Paulomäki, tutkija/hankevetäjä, Aalto-yliopisto
Sonja Pietiläinen
Sonja Pietiläinen, Poliittisen maantieteen väitöskirjatutkija, Oulun yliopisto
Sara Peltola
Sara Peltola, Kasvatustieteen väitöskirjatutkija, Jyväskylän yliopisto
Sonja Salomäki
Sonja Salomäki, Taiteiden tutkimuksen väitöskirjatutkija, Lapin yliopisto
Frans Saraste
Frans Saraste, Arkkitehtuurin väitöskirjatutkija, Aalto-yliopisto
Kukka Ranta
Kukka Ranta, Yhteiskuntatieteiden väitöskirjatutkija, Lapin yliopisto
Mari Vanharanta
Mari Vanharanta, Meribiologian väitöskirjatutkija, Syke
Minna Vigren
Minna Vigren, Digitaalisen teknologian tutkimuksen tutkijatohtori, Aalto-yliopisto