Puistokatu 4
Mistä kyse?

Kesällä 2022 Helsingin Kaivopuistossa avattu Puistokatu 4, eli Tieteen ja toivon talo on paikka ekologisesti kestävän tulevaisuuden rakentajille.

Puistokatu 4:ssä on Tiina ja Antti Herlinin säätiön ja Maj ja Tor Nesslingin säätiön sekä Ympäristötiedon foorumin työtilat, minkä lisäksi siellä työskentelee yhteensä yli 40 toimija– ja tutkijajäsentä eri aloilta. Missiomme on edistää ekologisessa kriisissä tarvittavaa nopeaa kulttuurin muutosta.

Talo on avoinna myös yleisölle. Ensimmäinen kerros kätkee sisäänsä muun muassa kaupunkilaisten uudeksi olohuoneeksi tarkoitetun kirjaston ja Elm-kortteliravintolan. Lisäksi talossa järjestetään kaikille avoimia tapahtumia ja sen tiloja on mahdollista vuokrata ekologisesti kestävän tulevaisuuden rakentamiseen liittyvään toimintaan ja tapahtumille.

Talo on remontin ohessa entisöity niin, että vierailu onnistuu esteettömästi ja tilat ovat saavutettavia.

Puistokatu 4 -hanketta rahoittavat Tiina ja Antti Herlinin säätiö ja Maj ja Tor Nesslingin säätiö. Kiinteistön omistaa Tiina ja Antti Herlinin säätiö.

TALON HISTORIA

Ensimmäinen versio Puistokatu 4:stä valmistui jo 140 vuotta sitten, kun insinööri ja kartanpiirtäjä Carl Henrik Nummelin rakennutti talon itselleen 1870-luvun lopulla. Rakennus tuhoutui kuitenkin kokonaan tulipalossa vuonna 1886.

Nykymuotoinen huvila nousi paikalle 1890-luvun alussa. Uudet asukkaat olivat aikansa tunnetuin suomalaisnäyttelijätär Ida Aalberg ja tämän varatuomaripuoliso Lauri Kivekäs.

Huvila muutettiin kouluksi muutaman vuosikymmenen yksityisasuttamisen jälkeen vuonna 1916. Ensin talossa toimi yksityinen Svenska Samskolan (1916–1951) ja sitten Ranskalainen kansakoulu ja lastentarha (1947–1956). Vuonna 1959 Suomen Arkkitehtuurimuseon säätiö vuokrasi Puistokatu 4:n kaupungilta ja käytti taloa seuraavat vuosikymmenet näyttely- ja toimistotilanaan.

2000-luvulle tultaessa talo alkoi kärsiä muun muassa kosteusvaurioista ja lahoavista rakenteista. Arkkitehtuurimuseolla ei ollut varaa tarvittavan laajuisiin kunnostustöihin, ja lopulta museon toiminta siirrettiin muualle.

Vuosikausia lähes autioituneena seisseelle rakennukselle ei tahtonut löytyä ottajia, kunnes tammikuussa 2020 Tiina ja Antti Herlinin säätiö osti talon. Syksyllä 2020 alkoivat kunnostustyöt, jotka saatiin päätökseen kesällä 2022.

Lue lisää talon vaiheista ja remontista arkkitehtitoimisto Livadyn rakennushistoriallisesta selvityksestä!

”Haluamme Puistokatu 4:n olevan paikka, jossa tutkijat voivat aktivoitua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja jossa tutkittu tieto on vuorovaikutuksessa erilaisten ihmisryhmien todellisuudessa.”

Minttu Jaakkola, Puistokatu 4:n toiminnanjohtaja
Minttu Jaakkola, Puistokatu 4:n toiminnanjohtaja