Puistokatu 4
Tieteen ja
Mistä kyse?

Helsingin Kaivopuistossa sijaitseva Puistokatu 4, tieteen ja toivon talo, on turvallinen tila ekologista kriisiä koskevalle tutkimukselle, työlle ja keskustelulle. Puistokatu 4 on Tiina ja Antti Herlinin säätiön ja Maj ja Tor Nesslingin Säätiön yhteishanke.

Talon toisessa kerroksessa sijaitsevat säätiöiden sekä Ympäristötiedon foorumin uudet työtilat. Kerroksessa työskentelee myös Puistokatu 4:n oma tiimi sekä vaihtuva joukko toimijajäseniä, joiden työ linkittyy tavalla tai toisella ekologisesti kestävän tulevaisuuden rakentamiseen.

Talon kolmannessa kerroksessa on Tiedevintti, työpiste ja tukikohta Puistokatu 4:n tutkijajäsenille, ekologisen kriisin tutkijoille eri tieteenaloilta.

Talo on avoinna myös yleisölle; sen ensimmäinen kerros kätkee sisäänsä muun muassa kaupunkilaisten uudeksi olohuoneeksi tarkoitetun kirjaston ja Elm-kortteliravintolan.

Puistokatu 4:n tiloja voi myös vuokrata ekologisesti kestävän tulevaisuuden rakentamiseen liittyvään toimintaan ja tapahtumiin. Talo on remontin ohessa entisöity niin, että vierailu onnistuu esteettömästi ja tilat ovat saavutettavia.

TALON HISTORIA

Ensimmäinen versio Puistokatu 4:stä valmistui jo 140 vuotta sitten, kun insinööri ja kartanpiirtäjä Carl Henrik Nummelin rakennutti talon itselleen 1870-luvun lopulla. Rakennus tuhoutui kuitenkin kokonaan tulipalossa jo 1886.

Nykymuotoinen huvila nousi paikalle 1890-luvun alussa. Uudet asukkaat olivat aikansa tunnetuin suomalaisnäyttelijätär Ida Aalberg ja tämän varatuomaripuoliso Lauri Kivekäs.

Vuonna 1916, muutaman vuosikymmenen yksityisasuttamisen jälkeen, huvila muutettiin kouluksi. Ensin talossa toimi yksityinen Svenska Samskolan ja sen jälkeen Ranskalainen kansakoulu ja lastentarha.

Suomen Arkkitehtuurimuseon säätiö vuokrasi Puistokatu 4:n kaupungilta vuonna 1959. Seuraavat vuosikymmenet talo toimi Suomen Arkkitehtuurimuseon näyttely- ja toimistotilana.

2000-luvulle tultaessa talo alkoi kärsiä muun muassa kosteusvaurioista ja lahoavista rakenteista. Arkkitehtuurimuseolla ei ollut varaa tarvittavan laajuisiin kunnostustöihin, ja lopulta museon toiminta siirrettiin muualle.

Vuosikausia lähes autioituneena seisseelle rakennukselle ei tahtonut löytyä ottajia, kunnes tammikuussa 2020 Tiina ja Antti Herlinin säätiö osti talon. Syksyllä 2020 alkoivat kunnostustyöt, jotka saatiin päätökseen kesällä 2022.

Lue lisää talon vaiheista ja remontista arkkitehtitoimisto Livadyn rakennushistoriallisesta selvityksestä!

”Haluamme Puistokatu 4:n olevan paikka, jossa tutkijat voivat aktivoitua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja jossa tutkittu tieto on vuorovaikutuksessa erilaisten ihmisryhmien todellisuudessa.”

Minttu Jaakkola, Puistokatu 4:n toiminnanjohtaja
Minttu Jaakkola, Puistokatu 4:n toiminnanjohtaja

”Toiveenani on, että saisimme Puistokadulle erilaisia ihmisiä pohtimaan millaista valtaa itse kullakin kenties on ja pysähtymään kanssamme tulevaisuuden rakennuspalikoiden äärelle. Parhaassa tapauksessa radikalisoitumaan, vaikka ihan pikkuisin askelin.”

Anna Herlin, Tiina ja Antti Herlinin säätiön kehitysjohtaja
Anna Herlin, Tiina ja Antti Herlinin säätiön kehitysjohtaja